Esteu a: Inici  >  Què fer?  >  Oci i cultura  >  Rutes culturals  >  Llegendes de Girona

Llegendes de Girona

Girona conta amb un munt de llegendes, anècdotes, rondalles i contes populars que envolten els monuments, espais i ciutadans de Girona. Algunes d'aquestes llegendes són les següents.

El Tarlà. Així es coneix al ninot que es penja cada any per les festes populars al carrer de l'Argenteria. Segons la tradició era un veí acròbata que durant una quarantena per una epidèmia a la ciutat, es va oferir per fer tonteries i així entretenir els veïns del carrer de l'Argenteria. A partir de l'any següent, la broma fou repetida, substituint el veí per un ninot.

Gerió. La fundació llegendària de Girona s'atribueix a un gegant de tres caps, en Gerió, fill de Crisaor i Cal·lírroe, que regnava a Hespèria (Cadis). Amb la intenció de conquerir nous indrets, va arribar al nord de la península, on va fundar una ciutat amb el seu nom: Geriona.

Cap d'Estopes. Ramon Berenguer – Cap d'Estopes, germà de Berenguer Ramon I fill del Compte de Barcelona, governava els comptats de Barcelona, Vic i Girona amb el seu germà. Un dia de cacera, Berenguer assassinà al seu germà I n'amagà el cos entre uns canyissars. Al cap d'un dies, un pagès va trobar el cos, i el portar a la ciutat. Durant el funeral, el falcó del Cap d'Estopes va aparèixer a la catedral i atacà el seu germà Berenguer, per demostrar a tothom que ell era el seu assassí. A la porta de Sant Miquel, a la Catedral, trobem un falcó esculpit en el seu record.

La Bruixa Explica la llegenda que fa molt i molts anys, una bruixa que vivia a Girona es dedicava a molestar i tirar pedres als fidels. Durant la processó de Corpus, un any, quan era a punt de llençar de nou pedres als practicants, es va sentir una veu divina que li digué: “pedres tires i en pedra en convertiràs”. La bruixa quedà convertida en una gàrgola de pedra penjada de la catedral.

La Cocollona.Al barri del Mercadal, hi havia un convent de monges una mica peculiars. Una d'elles, novícia i molt devota, retreia a la resta la vida que portaven. Degut a això, la van castigar tancant-la en una habitació al soterrani. Al passar els anys, degut a la foscor i la humitat, li sortiren escates de cocodril, però gràcies a la seva santedat també li sortiren unes ales de papallona, com una Cocollona. Al morir, el seu fantasma es quedà al riu Onyar, on encara avui dia, les nits de lluna plena, es pot veure nedant riu amunt i avall.

Sant Narcís i les mosques. El patró de Girona, està envoltat d'una de les llegendes més típiques de la ciutat. En un dels setges contra la ciutat de Girona, en que es trobava envoltada per un potent exèrcit francès, un grup va entrar a l'església de Sant Feliu, fora de la muralla en l'època, per tal de robar el que hi trobessin. No se sap com ni d'on, van sorgir uns grans vols de mosques grosses i emprenyadores, que es van tirar al damunt dels francesos fins a fer-los fugir per cames i aconseguir així la victòria.

La lleona. La dita diu que per ser un bon gironí, o si s'és de fora, tornar, cal fer un petó al cul de la lleona. El cul de la lleona es una columna situada al carrer de Calderers, just al davant de la plaça de Sant Feliu.

Els tres ajusticiats. A la Rambla, sota les voltes, hi ha tres capitells diferents de la resta.
Hi trobem un home cargol que toca una flauta, un home que toca un sac de gemecs, i un cap amb barba llarga i ales de vampir. La llegenda explica que van ser tres homes executats a l'edat mitjana, per cometre assassinats contra la corona i l'església.

En Banyeta. Situat a la cantonada de la Plaça del Vi i el carrer ciutadans. S'explica que en Banyeta era un comerciant, que tenia parada al mercat d ela vila, en l'època en que es feia a la Plaça del Vi. Ell, s'aprofitava de la bona gent, i amb el temps es va enriquir gràcies a això.
Un bon matí, per càstig diví i expiació dels seus pecats, l'usurer va aparèixer convertit en pedra i enganxat per sempre més a la paret d'una casa de la plaça amb forma de dimoni, volent veure-hi en les orelles que presenta unes bones banyes. Des de llavors, vigila que tots els gironins paguin els seus deutes i impostos.
Imprimir fitxa Llegendes de Girona Imprimir fitxa
Compartir amb un amic Llegendes de Girona Compartir amb un amic

Planifiqueu amb detall la vostra estada. Reserveu el vostre hotel facilment! També trobareu informació sobre restaurants, activitats, hotels, el que no us podeu perdre de Girona i molt més! Ràpid, fàcil i còmode!

7 / 18 ºC
El temps a Girona
Girona, 18 de juny de 2024
© 2024 Girona.net  -  Política de Privacitat -  Avís Legal -  Crèdits -  Registre -  Contacte -  Mapa web